Hopelijk nemen de spelers hun verantwoordelijkheid, de coach blijf ik geen tactisch genie vinden.
Ik vind persoonlijk dat de rol van tactiek geweldig overschat wordt in de media en bij de "betere stuurlui aan wal".
Neem nu die eerste match tegen Algerije op het WK in Brazilië. Je kan voorafgaand aan die wedstrijd 2000 tactische plannetjes uiteenzetten en dan doet Vertonghen vroeg in de wedstrijd iets doms, en kan je meteen alles overboord gooien, Fellaini erin gooien en ouderwets een spervuur aan lange ballen naar die krullenbol sturen tot er ééntje in gaat.
Daarna wordt dat in de media dan een briljante tactische zet genoemd van de coach. Want: "de bank heeft de wedstrijd beslist".
In het moderne voetbal worden zoveel wedstrijden beslist door ofwel individuele fouten, ofwel een klasseflits van één van de betere spelers.
Zeker op zo'n EK hebben al die ploegen wel best veel kwaliteit, al is het maar het opzetten van een dubbele verdedigingsgordel waar je nauwelijks doorheen komt. Alle ploegen die overwicht hadden totnogtoe (Frankrijk, Zwitserland, Wales ook wel en Engeland), zijn allemaal ook nog behoorlijk in de problemen gebracht door de tegenstander.
x Frankrijk - Roemenië: een flits van Payet, en een flater van de Roemeense keeper bij goal Giroud
x Zwitserland - Albanië: ook al een blunder van de keeper bij goal Schär, en een oerdomme rode kaart
x Wales - Slovakije: keeper zag er ook niet bepaald goed uit bij die goal van Bale
Dus je kan daar dan zoveel tactische besprekingen tegenaan gooien als je wil: op het veld ben je als trainer grotendeels machteloos, en moet je gewoon hopen dat je spelers een ingeving hebben, of dat er aan de overzijde flink geklungeld wordt. Want het is echt niet zo dat je enkel op basis van een wedstrijdplan een tegenstander in de vernieling speelt. Dat lukt tegenwoordig louter nog maar tegen Gibraltar. En daar heb je zo'n plan eigenlijk zelfs helemaal niet nodig.